Reservering van 11 miljoen voor volgende drie wijken gemeente knapt wijken op met een integrale gebiedsaanpak. Voor een wijk wordt in intensief overleg met de bewoners een totaalplan gemaakt waarin naast het opknappen van de openbare ruimte ook meteen de ambities op het gebied van duurzaamheid, veilig wonen, innovatie en sociale kwaliteit van de wijk worden meegewogen. Op dit moment worden De Noord, Rijnsoever, Frederiksoord en Molenwijk volgens deze systematiek opgeknapt. Het college reserveert voor de periode 2020 – 2026 11 miljoen voor de wijken Cleijn Duin, Kalkoven en ’t Joght. Wethouder Jacco Knape: “De gebiedsgerichte aanpak waar we in 2014 mee gestart zijn betaalt zich uit. De gesprekken met de bewoners zijn daarvoor onmisbaar, want zij kennen de wijk en kunnen zelf het best aangeven wat nodig is. De wijken waar we nu mee bezig zijn worden prachtig. We nemen daarom deze 11 miljoen op basis van een inventarisatie op in de begroting voor de aanpak vanaf 2020. Dan worden de aanpakken voorbereid en wordt duidelijk hoeveel van dit budget daadwerkelijk gebruikt gaat worden.”
Bij het uitwerken van de drie nieuwe gebiedsplannen worden de ervaringen uit de nu lopende projecten gebruikt. De aanpak en de participatie bevallen zowel gemeente als bewoners en daarom wordt er doorgezet. Het opknappen van De Noord, Rijnsoever, Frederiksoord en Molenwijk is in 2020 klaar. Meteen daarna zijn de volgende wijken Cleijn Duin, Kalkoven en ’t Joght aan de beurt.
Maatwerk per wijk
Voorbeeld van integrale aanpak In de afgelopen jaren is er grote parkeerdruk in veel woonstraten ontstaan. Toen wijken 40 jaar geleden werden gebouwd was het aantal auto’s waar men rekening mee moest houden veel lager dan nu. Tegenwoordig heeft bijna iedereen een auto. Soms zelfs twee. De parkeerdruk is hierdoor enorm toegenomen. Auto’s worden geparkeerd in het groen, op het voetpad en de pleinen. Dit oneigenlijke gebruik heeft geleid tot schade, snellere veroudering, slijtage, hogere onderhoudskosten en onvrede bij de omwonenden. Dit is slechts een van de aspecten, maar het heeft direct invloed op de ruimte voor groen, om te spelen, de overzichtelijkheid, de veiligheid en het woongenot in een straat. Zo staat alles met elkaar in verband en moet dit in samenhang aangepakt worden.
Burgerparticipatie
Planning van de aanpak Met deze reservering is er straks geld om de aanpakken te betalen. Bij de voorbereidingen van de werken wordt een definitief kostenplaatje gemaakt. Niet het hele bedrag hoeft opgebruikt te worden. Ook de gemeenteraad moet tegen die tijd nog het geld vrijmaken en toekennen aan de verschillende projecten.
– Cleijn Duijn: start voorbereiding 2020, uitvoering 2021 t/m 2024 – Kalkoven: start voorbereiding 2020, uitvoering 2021 t/m 2025. – ’t Joght: start voorbereiding 2021, uitvoering 2022 t/m 2026 |