Wijkraad: ’Gemeente heeft goed naar ons geluisterd’

BuitenruimteNieuwsVerkeer en veiligheid

De gemeente Katwijk gaat twee oversteekplaatsen bij de Biltlaan in de Katwijkse wijk Rijnsoever aanpakken. Maandagavond 19 december werden tijdens een bewonersavond twee mogelijke ontwerpen getoond voor de kruispunten Schorpioen-Biltlaan-Van der Waalsstraat en Pollux-Biltlaan-Van der Waalstraat. 

In de plannen komt naar voren dat er op het kruispunt tussen de straten Schorpioen, Biltlaan en Van der Waalsstraat een middenberm wordt toegevoegd. Dat is een rustpunt waar zowel fietsers als voetgangers halverwege de oversteek even kunnen wachten. De aantakkende wegen krijgen ook een zogeheten ’poortconstructie’. Dat is het aanbrengen van een verhoogde in- en uitritconstructie. De fietsoversteek wordt een tweerichtingsfietspad. 

De gemeente kreeg de afgelopen tijd regelmatig vragen over de verkeersveiligheid van de oversteekplaatsen aan de Biltlaan. Raadslid Irene van der Plas (CDA) kaartte het gevaar voor voetgangers en fietsers al eerder aan in schriftelijke vragen aan het gemeentebestuur.

Beter 

Tijdens een eerdere informatieavond werd al een plan gepresenteerd, maar daar was nog lang niet iedereen over te spreken. Vooral omdat er in dat vorige plan nog weinig aan de fietser werd gedacht. „Dat hoorden we het meest terug in de reacties”, vertelt een beleidsmedewerker mobiliteit van de gemeente Katwijk. „Fietsers wilden graag een eigen oversteek.” Een man die aan dezelfde informatietafel staat, kijkt aandachtig naar de in A2-formaat uitgedraaide plannen en zegt tevreden: „Dit is veel beter zo.” 

Momenteel liggen er twee versies van het nieuwe plan. Bij één daarvan maken fietsers na de oversteek gebruik van een invoegstrook om op de Van der Waalsstraat te komen. Bij het tweede ontwerp wordt het fietspad tot aan het volgende kruispunt verlengd. Stilletjes klinkt maandagavond uit diverse hoeken een voorkeur voor het plan met de invoegstrook voor fietsers.

Pijnpunt 

Ook twee leden van de Wijkraad Katwijk Noord die maandagavond aanwezig zijn, hebben een goed woordje over voor de herziene plannen van de gemeente. „We konden ons totaal niet vinden in het eerste plan”, legt één van hen uit. Onvoldoende aandacht voor de fietser was ook bij de wijkraad een pijnpunt. „Maar de gemeente heeft goed naar ons geluisterd. We zijn heel tevreden hiermee.” 

Naar verwachting is het kruispunt tussen de straten Schorpioen, Biltlaan en Van der Waalsstraat voor de zomer van 2023 klaar. Na de zomer van volgend jaar is het kruispunt Pollux-Biltlaan-Van der Waalsstraat aan de beurt.


Bron: Leidsch Dagblad, redacteur Justin Hendrik
Beeld: Google Streetview

Voor de fietsers en voetgangers is het nu een onwenselijke situatie bij de kruising Pollux / Biltlaan
Voor de fietsers en voetgangers is het nu een onwenselijke situatie bij de kruising Pollux / Biltlaan

Meer nieuws